ΕΝΑ FORUM ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
 
ΦόρουμΗμερολόγιοΣυχνές ΕρωτήσειςΑναζήτησηΚατάλογος ΜελώνΟμάδες ΜελώνΕγγραφήΣύνδεση

Μοιραστείτε | 
 

 Iστορία Taekwondo

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
lena_jaguar

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 38
Ημερομηνία εγγραφής : 05/09/2009
Ηλικία : 23

ΔημοσίευσηΘέμα: Iστορία Taekwondo   Σαβ Σεπ 05, 2009 3:47 pm

TAE KWON DOΑν και το Tae Kwon Do (ΤΚD) είναι βαθιά ριζωμένο για 20 περίπου αιώνες στην ιστορία της Κορέας, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία που μας προσδιορίζουν την ακριβή χρονολογία εμφάνισης του. Μερικοί υποστηρίζουν ότι το ΤΚD πρωτοεμφανίστηκε με άλλη βέβαια ονομασία και άλλη δομή στην Κίνα και όχι στην Κορέα. Σύμφωνα μ'αυτή τη θεωρία το TKD προέρχεται από το KWON BOP το οποίο είναι μια παλιά Κινέζικη πολεμική τέχνη, που χρησιμοποιεί τα πόδια και τα χέρια και που εφαρμόστηκε από το μοναχό BODBI DHARMA, εκτός των άλλων και ως τρόπος γύμνασης για καλή φυσική κατάσταση.

Αυτή όμως η θεωρία ανατρέπεται από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα παλαιότερης περιόδου (από αυτής που πρώτο εμφανίστηκε το KWON BOP), που βρέθηκαν από δύο Ιάπωνες αρχαιολόγους το έτος 1935, με παραστάσεις από το 3ο μ.χ. αιώνα, δύο μαχητών σε στάσεις κάποιας αρχικής μορφής του TKD.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το TKD έχει χρησιμοποιήσει στην πορεία αυτών των 2000 χρόνων διαφορετικά ονόματα όπως λ.χ. TAEKYON, SUBAK κ.α.
Το TKD το συναντούμε στο βασίλειο της δυναστείας SILLA με την ονομασία SUBAK στο «επίλεκτο στρατιωτικό σώμα» HWARANG DO, που ιδρύθηκε από τον CHIN HEUNG (24ο βασιλιά της SILLA). Οι άνδρες αυτοί (προέρχονταν από οικογένειες ευγενών), σύμφωνα με τους ιστορικούς χρησιμοποιούν για πρώτη φορά συστηματικά την πολεμική τέχνη SUBAK. Για την ένταξη του ενδιαφερόμενου σ' αυτήν τη στρατιωτική αλλά εκπαιδευτική οργάνωση, συναπαραίτητη προϋπόθεση έμπαιναν πολύ δύσκολες δοκιμασίες και εξετάσεις, κα8ώς και διακρίσεις σε διάφορους αγώνες (πάλη, τοξοβολία κ.α.). Οι άνδρες αυτοί δεν έδιναν μόνο έμφαση στην άσκηση του σώματος, άλλα και στην καλλιέργεια του πνεύματος.
Το SAMGUK YUSA και το SAMGUK SAGI, τα πιο αρχαία έγγραφα στην ιστορία της Κορέας, αλλά και άλλα επίσημα έγγραφα, δείχνουν τη διάσταση και το χωρισμό που δίνουν οι HWARANG DO στο SUBAK σε δύο κατευθύνσεις όσον αφορά τη σωματική άσκηση:
# α) Αυτοάμυνα και εκμάθηση άοπλης μάχης.
# β) Ψυχαγωγική εξάσκηση ως μέσον ψυχικής τελείωσης και ευχαρίστησης.

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας KORYO (918-1392 μ.Χ.) που ιδρύθηκε από τον KYUN PHUN και βασίλεψε για 500 περίπου χρόνια, κυρίαρχη θέση είχε το SUBAK όχι μόνο ως πολεμική τέχνη , αλλά και ως ψυχαγωγική δραστηριότητα (άθλημα) και θέαμα. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας YI (1392-1910 μ.Χ.) το SUBAK θεωρείται ακμάζουσα πολεμική τέχνη και γίνεται επίσης πολύ δημοφιλές στα λαϊκά στρώματα.

Tο 1790 ύστερα από διαταγή του βασιλιά JEONGYO γράφεται από το LEE DUK MOO, ένα βιβλίο εικονογραφημένο, το οποίο περιλάμβανε όλες τις κορεάτικες πολεμικές τέχνες της εποχής με συστήματα άοπλης αλλά και ένοπλης μάχης, το λεγόμενο ΜUYE DOBO TONGJI. Ένα από τα πιο σπουδαία κεφάλαια αυτού του βιβλίου ήταν αφιερωμένο στο TKD. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Κορέας, που γραφόταν ένα τέτοιο βιβλίο. Προς το τέλος όμως της δυναστείας YI οι διανοούμενοι κατάφεραν να αποκτήσουν τρομερή δύναμη και προσπάθησαν να παραγκωνίσουν εκείνους που εξασκούσαν το SYBAK ως πολεμική τέχνη. Έτσι παρατηρείται μια παρακμή την οποία επιτείνει η από το 1909 μέχρι το 1945 κατοχή της Κορέας από τους Ιάπωνες, που απαγορεύουν για ευνόητους λόγους την εξάσκηση των Κορεάτικων πολεμικών τεχνών.

Επίσης μετά το 1942 οι Ιάπωνες αφού εισήγαγαν πρώτα το Τζούντο, προσπαθούν και τα καταφέρνουν να εισάγουν στην Κορέα και το Καράτε, το Αϊκίντο, και άλλες πολεμικές τέχνες.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου και την απελευθέρωση της Κορέας από τις συμμαχικές δυνάμεις, οι κορεάτικες πολεμικές τέχνες αρχισαν να ανασυγκροντούνται. Λειτούργησαν πολλές ακαδημίες (KWAN) πολεμικών τεχνών, μερικές από τις οποίες είναι και οι ακόλουθες:

* ΜΟΟ DUK KWAN
* JI-DO KWAN
* CHANG MU KWAN
* CHUNG DO KWAN
* SONG MU KWAN
* OH-DO KWAN

Λίγα χρόνια αργότερα έγινε για πρώτη φορά λόγος για τη δημιουργία ενός μαχητικού σπορ. Έτσι τα θεμέλια για το σχεδιασμό του μετέπειτα ονομαζόμενου TAEKWONDO είχαν ήδη μπει. Ξεκινάει λοιπόν μια συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα και ανοδική πορεία του TKD όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο, που συνεχίζεται ακόμη.A) Ιστορία του Tae Kwon Do
Το Tae Kwon Do είναι μια πολύ παλιά πολεμική τέχνη της Κορέας με ιστορία 2.500 ετών. Στην παλαιά Κορέα υπήρχαν δυο πολεμικές τέχνες: το Tae Kyon και το Sumbaki όπου αυτές οι δυο τέχνες ενώθηκαν υπό την καθοδήγηση και τροποποίηση του στρατηγού Choi Hon Hi και γεννήθηκε - ιδρύθηκε το Tae Kwon Do το 1965.


Β) Χαρακτηριστικά του Tae Kwon Do
To Tae Kwon Do διαθέτει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά και στοιχεία ώστε ο αθλούμενος να επιτύχει την ενθάρρυνση και την καλλιέργεια φυσικής, ηθικής και πολιτιστικής αγωγής του.
Αυτό ακούγεται δύσκολο και φουτουριστικό ειδικά εάν το δει κάποιος σε γενικότερο επίπεδο που αφορά ολόκληρες πόλεις, χώρες, έθνη ακόμα και την καλύτερη λειτουργία ολόκληρου του κόσμου, πράγματα – στοιχεία που μόνο οι πολεμικές τέχνες μπορούν να προσφέρουν.
Ειδικά όταν αυτή η πολεμική τέχνη είναι το Tae Kwon Do, που έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά την επιστημονική χρήση του σώματος, τη συνεργασία του νου με το σώμα με σκοπό το μέγιστο αποτέλεσμα για τη μεθοδολογία της αυτοάμυνας.
Tae: Σημαίνει πηδώ, πετώ, λακτίζω ή συντρίβω με το πόδι
Kwon: Σημαίνει ρίχνω γροθιά ή καταστρέφω με γροθιά
Do: Είναι ο τρόπος, τέχνη, μυαλό, προκειμένου να εκτελέσουμε όλα τα προηγούμενα.


Γ) Αγωνίσματα
Η Αθλητική Ομοσπονδία Tae Kwon Do Ελλάδος καθώς και η ΕΛληνική Ομοσπονδία Tae Kwon Do διοργανώνουν αγώνες αναγνωρισμένους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στους οποίους συμμετέχουμε διαρκως. Το Tae Kwon Do (τεχνικό και αγωνιστικό) χωρίζεται σε 5 επί μέρους αγωνίσματα (5αθλο).


* Ελεύθερη μάχη σώμα με σώμα (Free Sparing)
* Φόρμες (ατομικά Tul)
* Ομαδικές Φόρμες (ομαδικά Τul)
* Διαγωνισμό σπασιμάτων εδάφους (Crash test με τεχνικές χεριών και ποδιών)
* Διαγωνισμό εναέριων σπασιμάτων (Crash test με εναέριες τεχνικές χεριών και ποδιών)

Με το Tae Kwon Do, είτε σαν τέχνη είτε σαν σπορ, μπορούν να ασχοληθούν άτομα όλων των ηλικιών και των δυο φύλων, αρχής γενομένης από την ηλικία των τεσσάρων ετών
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
lena_jaguar

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 38
Ημερομηνία εγγραφής : 05/09/2009
Ηλικία : 23

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Iστορία Taekwondo   Σαβ Σεπ 05, 2009 3:50 pm

Το taekwondo ως άθλημα με την σημερινή του μορφή έχει τις ρίζες του στην Κορέα.

Γύρω στο 1945 και με βάση παραδοσιακές πολεμικές τέχνες που αναπτύχθηκαν στα βάθη των αιώνων (700-600 π.Χ.) στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Κορεατικής χερσονήσου, αξιωματικοί του Κορεατικού στρατού διαμορφώνουν το νέο πρόσωπο του σύγχρονου εθνικού τους σπορ και του δίνουν την ονομασία Taekwondo.
ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΩΝΤΑΣ, Tae-kwondo σημαίνει τέχνη των ποδιών και των χεριών
(Tae= πόδια, kwon= χέρια, do= φιλοσοφία, τέχνη).

Η σε μεγαλύτερη ποσοστό χρήση των ποδιών, στο Taekwondo, σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες, το κάνει πιο αποτελεσματικό, διότι τα πόδια και πλέον ισχυρά είναι, αλλά και μεγαλύτερη εμβέλια έχουν απ' ό,τι τα χέρια.

ΤΟ 1988 και επειδή η Ολυμπιάδα του έτους εκείνου έγινε στην Σεούλ, η Κορέα ως διοργανώτρια χώρα και έχοντας μέσα στους Αθανάτους τον Un Yong Kim στην θέση του αντιπροέδρου της Δ.Ο.Ε., δεύτερος δηλαδή στην ιεραρχία μετά τον Πρόεδρο Antonio Samaranch, κατόρθωσε στην διοργάνωση εκείνη, να παιχθεί το Taekwondo ως άθλημα επίδειξης, ώστε να το γνωρίσουν οι Αθάνατοι και να το εντάξουν ως άθλημα, στο πρόγραμμα των επόμενων Ολυμπιάδων.

ΤΟ 1992 στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, το Taekwondo παίζεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ως άθλημα επίδειξης. Τον Σεπτέμβριο του 1994 στην 103η ολομέλεια της Δ.Ο.Ε. στο Παρίσι, αποφασίσθηκε ομόφωνα να είναι το άθλημα του Τaekwondo, στο επίσημο πρόγραμμα των αγωνισμάτων της Ολυμπιάδος του Σίδνεϋ, το έτος 2000.

ΤΟ 1973 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Taekwondo, με έδρα την Σεούλ.

ΤΟ 1976 ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Taekwondo, με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το 1987, ιδρύεται η ΕΛ.Ο.Τ. (Ελληνική Ομοσπονδία Taekwondo), η οποία ήταν και η 23η αναγνωρισμένη από την Γ.Γ.Α. αθλητική ομοσπονδία.

ΤΟ 1988 το Taekwondo παρουσιάζεται στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, ως άθλημα επίδειξης και εντυπωσιάζει τους παράγοντες της Δ.Ο.Ε.

ΤΟ 1992 στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, το Taekwondo ξαναπαρουσιάζεται ως άθλημα επίδειξης με τα ίδια αποτελέσματα, όσον αφορά τις άριστες εντυπώσεις, που δημιούργησε στους παράγοντες της Δ.Ο.Ε.

ΤΟ 1994 στην 103η ολομέλεια της Δ.Ο.Ε. στο Παρίσι, αποφασίζεται ομόφωνα, το άθλημα του Taekwondo, να είναι επίσημο αγώνισμα του προγράμματος της Ολυμπιάδας του 2000, στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας.

Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϋ η Ελληνική αποστολή επέστρεψε με ένα χρυσό μετάλλιο με τον Μιχάλη Μουρούτσο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
lena_jaguar

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 38
Ημερομηνία εγγραφής : 05/09/2009
Ηλικία : 23

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Iστορία Taekwondo   Δευ Σεπ 07, 2009 10:07 am

ok t 3erw isws sas epri3a m ts toses plirofories g t tkd alla t agapaw t n kn...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
Admin
Admin
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 63
Ημερομηνία εγγραφής : 04/09/2009
Ηλικία : 24
Τόπος : Μες στο νερο

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Iστορία Taekwondo   Δευ Σεπ 07, 2009 10:10 am

Oχι μ χαρα ειναι

Ν μαθενουμε και εμεις π δν ξερουμε
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://sportfrum.forumgreek.com
 
Iστορία Taekwondo
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Sports Forum :: Ατομικα Αθληματα :: Ταεκβοντο-
Μετάβαση σε: